Replikeringsutmaningen – Är det kris i forskningen?

Datum: onsdag 10 mars, kl. 12-13
Här kan du ta del av seminariet i efterhand!

Forskning är avgörande för mänskligheten. Den har gett oss vaccin, bidragit till utvecklingen av demokratin och tagit oss ut i rymden. Den vetenskapliga metoden är det bästa sättet vi har för att på ett systematiskt sätt inhämta ny kunskap och vi producerar och publicerar mer vetenskap än någonsin. Trots det går mindre än hälften av alla vetenskapliga studier att upprepa. Hur kan det komma sig, och vad får det för konsekvenser för politik och samhälle? Vad gör detta med allmänhetens förtroende för forskningen? Vad får det för konsekvenser för forskningspolitiken?

Välkommen till ett webbinarium där du lär dig mer om problematiken kring reproducerbarhet av forskningsrön. Vid seminariet diskuteras vad replikeringskrisen egentligen betyder, hur det ser ut inom olika forskningsfält och vad som kan göras för att förbättra situationen.

Seminariet arrangeras i samarbete mellan Rifo och Sveriges unga akademi.

Medverkande:

  • Betty Malmberg, riksdagsledamot, ordförande Rifo
  • Vad betyder replikeringskrisen egentligen? Hur ser det ut inom olika forskningsfält? Är det så illa som det låter? Vad kan vi göra för att förbättra reproducerbarheten och undvika ”falska” resultat? Kan digitalisering bidra till att möta replikeringsutmaningen? Anna Dreber Almenberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, forskar om replikationsstudieroch Johan Jansson, docent, KTH, föreståndare Center för digital matematik.
  • Panelsamtal: Ilona Szatmari Waldau, riksdagsledamot, Fredrik Christensson, riksdagsledamot. Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet,

Anna Wetterbom, VD Sveriges unga akademi, modererar samtalet

Klicka på denna länk så kommer du till anmälningsformulär. Efter anmälan kommer du att få en Zoom-länk som du kan ansluta dig till. Seminariet spelas in och finns tillgängligt på webben i efterhand.

Välkommen!

Betty Malmberg                                       Sanna Koskiniemi
Ordförande Rifo                                       Ordförande Sveriges unga akademi

Kommentarer inaktiverade.